terug

bloembollen, de bekendste soorten op een rij

Bloembollen, door deze kleine bollen krijgen velden en tuinen weer kleur in de lente, door de prachtige bloemen die zij ontwikkelen. Stop ze in de grond, en drie maanden later zijn daar schitterende bloemen in allerlei soorten, kleuren, vormen en maten! Maar welke soorten bloembollen zijn er eigenlijk allemaal? In deze blog vertellen we jou over de bekendste soorten.

 

Het sneeuwklokje laat als eerste in het jaar haar mooie bloemen zien

galanthus-sneeuwklokje-bloembollenAls de koude winter voorbij is en enkele zonnestralen zich weer durven te laten zien is daar het sneeuwklokje. De kleine melkwitte bloem met groene steel. De Latijnse naam voor sneeuwklokje is galanthus en vind zijn herkomst uit Zuid-Europa en West-Azië. Het sneeuwklokje is de eerste bloembol van het jaar die bloeit, namelijk al in januari-februari. Na het bloeien kan je de bloem laten uitbloeien en de bol gewoon in de grond laten zitten. Volgend jaar komt hij weer terug! Het sneeuwklokje heeft een mooie symbolische betekenis want hij staat voor hoop en opnieuw ontwaken.

 

Crocussen geven ieder jaar opnieuw meer bloemen

Maar wat ontwaakt dan opnieuw? Dat is de lente! Zodra de sneeuwklokjes zich laten zien wordt het bijna lente en komen er nog meer soorten bloemen uit hun bol tevoorschijn. Waaronder de crocus, het kleine bloemetje met heldere kleuren. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten crocussen, waaronder ook soorten die niet in de lente maar in de herfst bloeien. Als de bloem is uitgebloeid en het kouder wordt, groeien er aan de bovenkant van de oude crocusbol nieuwe bolletjes. Deze broedbolletjes ontwikkelen zich in de winter waarna er in de lente nieuwe crocussen ontstaan. De crocus verwilderd en ieder jaar heb je nieuwe bloemen in de tuin.

 

Het blauwe druifje bloeit ook elk jaar weelderig

blauw-druifje-muscari-bloembollen

Ook druifhyacinten zijn bollen die verwilderen. De Latijnse naam is muscari, een bolgewas dat oorspronkelijk uit Klein-Azië en het Middellandse Zeegebied komt. Het populairste soort kennen we allemaal: muscari armeniacum, oftewel het blauwe druifje. Een leuk klein bloemetje die zich rond maart-april weer in de tuin laat zien. Wanneer je de blauwe druifjes heel dicht tegen elkaar aan plant creëer je een soort zee van druifjes. Een prachtig gezicht voor als je een grote tuin hebt.

 

De narcis staat voor ambitie

narcissen-bloembollenVan maart tot en met mei komt ook de narcis om de hoek kijken. Deze sierlijke, voornamelijk gele bloem met een kleine trompet in zijn bloemkern valt op in iedere tuin. Narcissen komen voor in geel, wit of meerkleurige schakeringen. Ook narcissen verwilderen zich en komen ieder jaar terug in de tuin, je hoeft de bloembollen dus na het uitbloeien niet uit de grond te halen. De narcis kent een grote historie, van verhalen uit de Griekse mythologie tot aan de Arabische geschiedenis en heeft dan ook meerdere symbolische betekenissen zoals treurige liefde, ridderlijkheid en ambitie.

 

Hyacinten brengen geur en kleur in huis en tuin

hyacinten-bloembollen-plantenHyacinten bloeien in maart en april. Deze uitgesproken bloem draagt wel tot 50 geurende bloemen aan zijn stengel. De bloemen zijn klokvormig en zitten aan een tros. Een zo’n bloempje wordt ook wel ‘nagel’ genoemd. Hyacinten komen oorspronkelijk uit het gebied van Turkije tot Centraal Azië, waar de bloemen tussen rotsen op 2000 meter hoogte bloeien. Hyacinten hebben een sterke geur en zijn daarom erg gewild voor in de huiskamer. Ze ruiken heerlijk en geven ook nog eens een kleurrijke sfeer! Voor hyacinten is het belangrijk dat je het blad volledig laat afsterven wanneer hij is uitgebloeid. Wanneer de bloem is uitgebloeid knip je deze en de steel af. De bol haalt namelijk alle energie uit blad (de loof) waardoor de bol zich weer kan ontwikkelen voor het volgende jaar. Hyacinten komen ieder jaar weer terug maar alleen als er geen strenge vorst is. Wanneer dat wel het geval is kan je de plaats waar de bollen geplant zijn bedekken met stro of bladeren.

Tulpen kent iedereen

tulpen-bloembollen-rozeDan hebben we natuurlijk nog dé bloem die symbool staat voor Nederland, de tulp. Dit is waarschijnlijk de bekendste bloembol die we kennen. De tulp komt eigenlijk uit centraal Azië, waarna de bloem via Turkije en Antwerpen uiteindelijk in Nederland terecht kwam. Dit was in het eind van de 16e eeuw. In deze tijd was ook de tulpenmanie, de tijd van de bollengekte. De meeste tulpen (en hyacinten) behoren tot de gecultiveerde soorten. Na het uitbloeien moet je het blad en de steel volledig laten afsterven. De bloem kan je wel laten zitten maar de rest dien je te laten zitten. De bol haalt namelijk veel voeding uit het blad die hij nodig heeft om te ontwikkelen om het volgende jaar weer te bloeien. Daarom passen kwekers op het land ook de tactiek ‘koppen’ toe. Zo zorgen ze ervoor dat er zoveel mogelijk voedingstoffen in de bol blijven. Als de bladeren en steel volledig zijn afgestorven kan je de bloembollen het beste uit de grond halen, anders is er kans dat de grondvruchtbaarheid wordt aangetast. Bewaar de bollen eerst op een warme maar droge plaats (23 tot 25 graden). Later in september verplaats je ze naar een droge maar koele plaats, de bol heeft namelijk kou nodig om de nieuwe bloemknop te ontwikkelen. Dit is lastig om goed uit te voeren, het mag niet vochtig zijn maar de bol moet wel kou krijgen. Daarom kopen mensen vaak ieder naar nieuwe tulpenbollen. Tulpen zijn er in ontzettend veel soorten. Ieder soort heeft weer een andere kleur, hoogte of vorm. Ze staan dan ook niet voor niets bekend om bloemen met veel variatie!

 

Alliums voor bloei tot de zomer

allium-bloembollenTot het allerlaatste moment in de lente is er nog één soort dat bloeit en dat is de allium. Men noemt deze bloem ook wel de sierui. Dit komt doordat zijn geur erg overeenkomt met die van de ui. En dat is ook niet zo gek, want de bloem en de groente zijn familie van elkaar. Alliums zijn echte blikvangers vanwege hun bijzondere bloemvorm. De (grote) bollen aan een lange dunne steel zijn niet te missen in de tuin. Alliums zijn er in allerlei soorten paars máár ook bestaan er witte en groene varianten. Van mei tot en met juni kan je genieten van deze bloemen. Én een voordeel van alliums, wist je dat bijen en vlinders er gek op zijn?

 

 

Wat een lang seizoen alles zo bij elkaar. Van februari tot en met juni geven bloembollen tuingeluk. Al deze kleurrijke en unieke bloembol soorten vind je in de pakketten van Bloombol. Je hoeft niet na te denken hoe je ze moet combineren, rekening te houden met soorten die vroeg en soorten die laat bloeien. Het complete mengsel voor minimaal drie maanden bloei is al uitgedacht en staat klaar om in jouw tuin geplant te worden. Een complete uitleg over hoe je jouw bloembollen moet planten vind je onder het kopje verzorging.

 

Onze producten

Color Pop
direct leverbaar
Color Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Colorful Carnival
direct leverbaar
Colorful Carnival
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Dolce Vita
direct leverbaar
Dolce Vita
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Floral Spirit
direct leverbaar
Floral Spirit
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Floral Spring
direct leverbaar
Floral Spring
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Flower Festival
direct leverbaar
Flower Festival
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Mille Fleur
direct leverbaar
Mille Fleur
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Morning Glory
direct leverbaar
Morning Glory
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Party Perfect XS
direct leverbaar
Party Perfect XS
XS borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 25,00
Pink Pop
direct leverbaar
Pink Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Purple Present XS
direct leverbaar
Purple Present XS
XS borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 25,00
Sunday Dance
direct leverbaar
Sunday Dance
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95

 

Shop nu

misschien ook interessant om te lezen