Hoe hyacinten verzorgen?
Hoe moet je hyacinten verzorgen? Hyacinten bloeien van januari tot en met mei. Je hebt vroegbloeiende hyacinten maar ook laatbloeiende. Hoe hou je ze het mooist? Lees dit artikel over alles wat je moet weten voor als je hyacintenbollen gaat planten.
Hoe moet ik geplante hyacintenbollen verzorgen voordat ze gaan bloeien?
In tegenstelling tot tulpenbollen is het beter om hyacinten bollen zo min mogelijk water te geven. Van een te natte standplaats kan de bol rotten. Zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen. Het advies is daarom om de hyacinten in de winter geen extra water te geven én erop te letten dat het stuk grond waar ze in geplant zijn niet te nat is. Wanneer het lente wordt kun je in droge periodes de standplaats bewateren om uitdroging te voorkomen. Echter iedere dag water geven is absoluut niet nodig. Qua bemesting hebben hyacinten niet veel nodig. Je kunt ze tijdens en na de bloeiperiode af en toe bemesten tot de groene bladeren afgestorven zijn. Doe je dit goed dan zal je meerdere jaren genieten van jouw hyacinten. Wél wordt de dichtheid van het aantal bloemen op de hyacint met de jaren kleiner.
Is een hyacint eenjarig of bloeit hij ieder jaar weer?
Zoals je hierboven hebt gelezen komen hyacinten vaak ieder jaar weer terug. Echter wel met een kleinere bloem en minder bloeidichtheid. Deze dichtheid kan het tweede jaar zomaar met 50% zijn verminderd. Daarom adviseren wij om de hyacinten als eenjarig te zien en ieder jaar nieuwe bollen te planten.
Mijn hyacinten zijn uitgebloeid, wat nu?
Als de hyacinten zijn uitgebloeid kun je het beste de steel met de verdorde bloemen afsnijden. Het loof (groene bladeren) laat je zitten. Deze kan je pas verwijderen nadat alles op natuurlijke wijze verdord is. De bladeren blijven namelijk zonlicht verzamelen en daardoor voeding opnemen. Deze voeding gaat nu niet naar de uitgebloeide bloem maar direct naar de bol. Hierdoor ontwikkelt de hyacintenbol zich om het volgende jaar weer te bloeien.
Wil je de hyacinten volgend jaar weer in volle glorie laten bloeien? Volg dan het onderstaande stappenplan. Let er wel op dat er geen garantie is dat de hyacinten bollen voor een tweede keer bloeien net zoals het eerste jaar. De hyacintenbol heeft bepaalde temperaturen nodig om zichzelf te ontwikkelen voor herbloei. Deze temperaturen komen in Nederland van nature niet voor, maar we kunnen de ideale omstandigheden wel proberen na te bootsen.
- Verwijder de steel met uitgebloeide bloemen;
- Laat de bladeren en stelen zitten tot ze volledig afgestorven (verdord) zijn. Zijn ze verdord? Dan kan je alles verwijderen en de bollen uit de grond halen (vaak in juni mogelijk);
- Droog de bollen. Dit kan je doen door ze bijvoorbeeld in de zon te leggen;
- Bewaar de bollen ergens in een schuurtje of garage op. Eventueel kan je de bollen in een kartonnen doos of gaasbak bewaren.
- Van september tot en met december kan je deze bollen weer in de volle grond planten. Zij krijgen nu de natuurlijke koude temperatuurbehandeling die ze nodig hebben om in het voorjaar weer te stralen.
Kunnen hyacinten in de winter bevriezen?
De bollen van hyacinten kunnen bevriezen wanneer je ze plant in een periode dat het vriest of sneeuwt. De bol kan bevriezen wanneer de vrieskou door de grond, in de bol trekt. Om dit te voorkomen kan je een hoopje oude bladeren of stro op de plantplaats leggen. Houd ook het weerbericht goed in de gaten. Wanneer de hyacinten wortels hebben gemaakt lijken ze minder gevoelig te zijn voor kou. De beste periode voor hyacinten planten is daarom in september en oktober.
Als het in de winter voor een langere periode gaat vriezen, zet de potten dan even in een schuurtje of wikkel de potten in noppenfolie. Vorst kan namelijk eenvoudig diep en vanuit meerdere kanten in een pot doordringen en de bol beschadigen.
Nu weet je alles over het verzorgen van hyacinten. Wil je meer weten over hyacinten planten? Hier hebben we een apart artikel over geschreven.
FAQ
Hoeveel water hebben geplante hyacinten nodig?
Hyacinten bollen geef je zo in mogelijk water. Zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen maar extra water geven in de wintermaanden is niet nodig.
Is een hyacint meerjarig?
Hyacinten komen vaak ieder jaar weer terug. Echter wel met een kleinere bloemen en minder bloeidichtheid. Deze dichtheid kan het tweede jaar zomaar met 50% zijn verminderd. Na enkele jaren kan het zelfs zo zijn dat er alleen nog maar blad opkomt.
Moet je de uitgebloeide hyacint afknippen?
Als de hyacint is uitgebloeid kun je de verdorde bloem en steel afknippen. Wél is het belangrijk dat de de bladeren laat staan.
Kunnen hyacinten bollen bevriezen in de winter?
Hyacintenbollen kunnen bevriezen wanneer je ze plant in een periode dat het vriest of sneeuwt. Om dit te voorkomen kan je een hoopje oude bladeren of stro op de plantplaats leggen. Óf plant de bollen op tijd, in oktober of november zodat de bol al een beetje sterker kan worden door te wortelen in de grond.